Stockholm är utsett till European Capital of Gastronomy år 2023, en utmärkelse som ger både staden och landet möjlighet att sätta svensk – och nordisk – gastronomi på världskartan. Det är European Community of New Gastronomy som utser staden och från Sveriges sida står Carl Jan Granqvist som projektledare medan H.M. Carl XVI Gustav står som värd. De är naturligtvis inte ensamma i detta, en stark drivande medspelare är Stockholms stad som satsar flera miljoner.
Sverige på kartan
Då det är svensk mat som ska stå i fokus har Svenskmärkning AB gått in som partner i arrangemanget och har nu möjlighet att ytterligare lyfta svenska råvaror, svenskt livsmedel och svenska livsmedelsproducenter. Bland annat syns detta vid invigningsbanketten vilken arrangeras i Stadshuset där Svenskmärkning tillsammans med bland andra Fredrik Eriksson och Mässrestauranger lyfter producenterna på ett förtjänstfullt sätt.
Vad känner då andra länder till om svensk mat – och framför allt svensk mat av idag? Det kanske vi har svaret på i slutet av 2023, men mest känd bland turisterna är köttbullarna. Kanske tack vare IKEA? Något annat som är känt som något typiskt svenskt är snuset och skulle de utländska besökarna vilja testa denna specialitet är Snusbolaget en bra leverantör att vända sig till. Med flertalet leverantörer, styrkor och smaker finns här något för alla!
Hela landet ska vara delaktigt
Även om det är Stockholm som är gastronomisk huvudstad ska hela Sverige känna sig delaktigt och som ett led i det har Jordbruksverket satsat ett antal miljoner på att skapa nya svenska landskapsmåltider – och en Stockholmsmåltid. Att Stockholm och Sverige har bra restauranger råder det inga tvivel om men nu är det dags för än fler att upptäcka detta! Mängder av arrangemang kommer att äga rum under året och en hel del av dem kommer att ha fokus på andra delar av landet även om de äger rum i huvudstaden, bland annat Västerbotten på Grand Hôtel.
Stockholmsrestauranger i toppklass
Om författaren