Det är alltid med spänd förväntan restaurangerna lyssnar till resultaten av årets omdöme. Ska de få en extra stjärna? Behålla den/de som de förärats? Eller, i värsta fall, bli av med en eller flera stjärnor? Sägas bör dock att vissa restauranger slutar att kämpa för stjärnorna. Inte för att de inte vill servera bra mat utan för att det är ett alltför stort slit under alltför lång tid.
Restaurangerna som år 2020 erhöll en till tre stjärnor är:
Tre stjärnor
- Restaurang Frantzén i Stockholm
Två stjärnor
- Vollmers i Malmö
- Aloë i Älvsjö söder om Stockholm
- Gatrologik i Stockholm
- Daniel Berlin i Skåne Tranås (som också stängde 2020)
- Oaxen Krog på Djurgården i Stockholm
En stjärna
- Göteborgskrogarna Bhoga, Koka, Thörnströms Kök, 28+ och SK Mat & Människor
- Malmökrogen Sav (konkurs på grund av Corona)
- Stockholmskrogarna Agrikultur, Etoile, Ekstedt, Operakällaren och Sushi Sho
- Växjökrogen PM & Vänner
Prisutdelningen hölls i Trondheim, Norge, där alla nordiska länder fanns representerade. Alla nordiska länder har en eller flera krogar representerade i Guide Michelin! Ett par svenska krogar tappade sina stjärnor: Fäviken Magasinet (som stängt), Upper House och Volt, Bloom in the Park och Grand Hôtel-krogen Mathias Dahlgren Matbaren. Glädjande för svensk del var att hållbarhetspriset ”sustainability award” tilldelades Magnus Ek som står bakom Oaxen Krog.
Om författaren