Svenska restauranger håller hög klass

Avivadmin

Svenska restauranger håller hög klass

Sverige har ett stort utbud av restauranger av högsta klass, så pass hög klass att internationella foodies gärna reser långt för att besöka dem! År 2020 hade 18 restauranger runt om i landet förärats mellan en och tre stjärnor i mytomspunna Guide Michelin. Guiden gör sina bedömningar en gång om året och det är många som slåss om de åtråvärda stjärnorna och omdömena.

Den första Guide Michelin utkom i Frankrike år 1900, sammanställd av bröderna Michelin för att hjälpa bilister att hitta rätt, få rätt service och sova gott. Än idag är det Frankrikes upplaga av guiden som är den mest omfattande och i Frankrike finns också flest stjärnkrogar i världen. Det är däcktillverkaren Michelin som ger ut guiden och bara att komma med i den anses vara en bedrift. Om man därtill lyckas att erövra en eller flera stjärnor, då vet man att man har lyckats. Även om man inte får en stjärna kan man som krog omnämnas i guiden. Sedan år 1995 finns utmärkelsen Bib Gourmand och den ges till restauranger som serverar bra mat till en rimlig peng. ”Bib” kommer från Michelingubben – det är så han kallas.

I Sverige är det endast restauranger i de större städerna, och på orter som är lätta att nå, som bedöms även om det finns flertalet riktigt bra restauranger också på andra orter. Det gör att till exempel restauranger i Stockholms och Göteborgs skärgårdar inte har möjlighet att slåss för en stjärna trots att de har ett omtalat kök och säkert borde kvala in. Dock händer det att restauranger bortom farbara vägar bedöms, till exempel Fäviken som ligger ”utslängt på landet” utanför Åre.

Om författaren

ivadmin