Bygg en trivsam uteplats till restaurangen

Avkalle

Bygg en trivsam uteplats till restaurangen

När sommaren nalkas och semestern är på ingång blir restaurangbesöken allt tätare. Oavsett hur värmande temperatur det är uppskattar svenskar alltid en middag på terrassen. För dig som restaurangägare är en uteplats ett viktigt inslag som du inte vill vara utan under årets varmaste årstid.

Har du rätt kunskap och resurser kan du faktiskt fixa det mesta på egen hand. Stäng verksamheten några dagar för att gjuta grund, lägga golv och rigga med soltak. På en vecka har du en fin uteplats att locka gäster med!

Tips för att bygga uteplats

Om du är lite händig till vardags behöver du egentligen inte anlita en byggfirma för att få till restaurangens uteplats. Med rätt redskap, kunskap och tålamod kommer du långt eftersom att en uteplats inte behöver en komplett konstruktion. Det räcker oftast med ett gjutet golv och fasta stolpar för att sätta upp ett provisoriskt tak.

Förutom klassiska redskap såsom hammare, spik och målarfärg behöver du en cementblandare för att gjuta golvet. Med en professionell cementblandare kan du enkelt utföra jobbet på hela ytan. Du förflyttar cementblandaren smidigt mellan olika utrymmen på uteplatsen. Idag kan du hitta effektiva cementblandare, eller betongblandare som de även kallas, på nätet där priset oftast är lite bättre än i fysisk butik. För att gjuta grund eller golv till en uteplats bör du välja en cementblandare med lagom blandningsvolym.

Eventuellt kan du även behöva rigga någon form av vindskydd på uteplatsen och då behöver du inte en cementblandare, men däremot robusta material. Du kan antingen bygga vindskyddet själv från grunden eller köpa färdigt. Vindskydd går att hitta till bra pris och normalt sett brukar det räcka med en installation på en normalstor uteplats.

Bygglov eller inte?

Det är så klart viktigt att kontrollera vad som gäller för att bygga uteplats i anslutning till restaurangen. Dels behöver du kolla med kommunen kring bygglov eftersom det i vissa fall krävs för uteplatser, dels kan du behöva tillstånd från Polisen.

För din trygghet är det alltid bra att sitta ned med någon kunnig innan du påbörjar byggandet av uteplats. Då säkerställer du att alla tillstånd är i sin ordning och behöver du investera i redskap såsom cementblandare är du ute i tid!

Om författaren

kalle administrator