Vad är en restaurang av toppklass

Avivadmin

Vad är en restaurang av toppklass

Ja, det är inte lätt att svara på. Det betyder olika saker för olika människor – en del värdesätter en eller flera stjärnor i Guide Michelin medan andra utgår från unikitet och miljö. Oavsett vad du värderar högst kommer här ett urval av Stockholms restauranger som av ett eller annat skäl rankas högt. Viktigt att nämna är att det finns en mängd andra fantastiska restauranger än de som är omnämnda i denna lista och en titt på, till exempel, DNs Gulddrakar kan ge dig nya idéer!

Frantzén

Om toppklass är att titta på stjärnor i Guide Michelin, ja då hamnar Frantzén högst på listan. Som enda restaurang i Sverige kan man här stoltsera med inte mindre än tre stjärnor i nämnda guide. Restaurangen är belägen mitt i city men med sin diskreta entré är det lätt att man råkar passera utan att notera den. Men för den som har lyckats att boka ett av de 23 åtråvärda borden och tagit hissen upp till den luxuösa och ombonade takvåningen väntar en kulinarisk avsmakningsmeny värd sina slantar.

Operakällaren

En klassiker som aldrig går ur tiden. Oavsett vad tidens restaurang- eller matmode presenterar står restaurangen stadigt fast vid sina värderingar och fortsätter oförtrutet att servera den mat de tror på. Här har många kändisar och matälskare avnjutit god mat och dryck varefter en del fortsatt kvällen på den populära nattklubben vägg i vägg. Med en stjärna i Guide Michelin hittar såväl lokalbefolkningen som besökarna hit vilket skapar en trivsam mix.

Aloë

Älvsjö, en förort söder om Stockholm, kan stoltsera med en restaurang av internationell klass som också förärats en stjärna i Guide Michelin. Aloë är belägen i en ombyggd villa och belägen mitt i ett bostadsområde. Här serveras en väl avvägd avsmakningsmeny som gör att många väljer att leta sig fram till den relativt okända adressen. Har man inte turen att få bord på Aloë, eller om plånboken inte tillåter några utsvävningar, kan man istället besöka systerrestaurangen Rinos.

Agrikultur

Restaurangen är belägen i Vasastan och bjuder in till en avslappnad miljö där det kan vara lite trångt mellan borden men det ger å andra sidan gästerna möjlighet att samspråka i väntan på att det eminenta köket ska trolla fram nästa rätt. Här serveras endast en fast avsmakningsmeny och köket grundar sig i det svenska jordbruket vilket underlättas av det täta samarbetet man har med väl utvalda bönder. Allt ska vara närproducerat och i säsong och man är inte rädd för att servera ”mindre kött”. Man jobbar hårt för att minska matsvinnet och omsorgen om personalen är påtaglig. För sitt hårda arbete har Agrikultur förärats en stjärna i Guide Michelin.

Oaxen

Här kan du välja att äta på Krogen som har två stjärnor i Guide Michelin eller på Slipen som är omnämnd i Bib Gourmand. Oavsett vilken av krogarna du väljer kommer du att äta god mat i en avslappnad miljö. Restaurangerna är belägna i samma hus på Djurgården varför en promenad på denna kungliga ö gärna kan ackompanjera måltiden.

Om författaren

ivadmin